Wanneer is cassatie mogelijk?

Wanneer is cassatie mogelijk?


Wanneer is cassatie mogelijk?’, is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Er bestaat veel onduidelijkheid over wat het verschil tussen een hoger beroep en cassatie is, en wat cassatie exact betekent. Hieronder schetsen wij verschillende scenario’s, zodat u weet wanneer cassatie mogelijk is en wanneer niet. U krijgt meer te weten over de gehele procedure, hoe u uw beroep in cassatie in kunt stellen en wat de precieze rol is van een advocaat.

Wanneer is het mogelijk voor mij om in cassatie te gaan?

Er zijn een aantal scenario’s wanneer cassatie mogelijk is. Om duidelijk te kunnen ontdekken wanneer dit mogelijk is, is het eerst belangrijk te weten wat cassatie is.
Cassatie komt van het Latijnse woord cassare, wat verbrijzelen betekent. Dit heeft betrekking tot de uitspraak van de rechter van de Hoge Raad verbrijzelt. U gaat in cassatie tegen de uitspraak van de rechtbank of het gerechtshof. Het is de stap die plaatsvindt na een hoger beroep.
Anders dan bij een normaal hoger beroep, is het niet mogelijk binnen deze procedure om een herbeoordeling van de feiten te laten plaatsvinden. In een cassatiezaak wordt slechts gekeken of het recht op een juiste manier is toegepast, alsmede of de rechter haar uitspraak voldoende heeft onderbouwd.

wanneer is cassatie mogelijke?

Wanneer kan ik mijn beroep in cassatie instellen?

Wanneer u in hoger beroep wilt gaan tegen de uitspraak van de lagere rechter, gelden er bepaalde termijnen. Wanneer u in cassatie wilt gaan, moet dit binnen 14 dagen na de uitspraak van de rechtbank worden ingesteld. Hier kunnen uitzonderingen voor gelden. Op het moment dat u namelijk niet op de hoogte bent gesteld van de zitting of de uitspraak, geldt er een termijn van 14 dagen nadat u hier wel van op de hoogte bent gesteld.

Cassatie is alleen mogelijk wanneer uw advocaat de cassatieschriftuur binnen 60 dagen na het instellen indient. Hij formuleert hierin de middelen van cassatie, wat opgestelde argumenten zijn tegen de uitspraak van de lagere rechter.

Nogmaals kan uw advocaat alleen argumenten opstellen tegen de uitvoering van procedureregels en de onderbouwing van de uitspraak. Het is niet mogelijk een herbeoordeling van de feiten te laten plaatsvinden.

Wat zijn de mogelijkheden tot het inschakelen van een cassatie advocaat

Wanneer u in cassatie wilt gaan, bent u verplicht u te laten ondersteunen door een advocaat. Het wordt u ten alle tijden aangeraden u hierbij te laten ondersteunen door een specialist in cassatie. Deze vorm van hoger beroep brengt een unieke regelgeving met zich mee en alhoewel iedere advocaat mag procederen tegen de Hoge Raad, is niet elke advocaat hierin thuis. Wanneer u een cassatie advocaat inschakelt, heeft u een zekerheid dat de procedure zorgvuldig wordt doorlopen.

Van Schaik | Van Elst | Van Dam Advocaten beschikt over haar eigen cassatie advocaat in de persoon van Mr. N. van Schaik. Hij staat cliënten bij in cassatie- en herzieningsprocedures en is lid van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS). Hij stelt de juiste middelen voor u op en zorgt dat uw laatste vorm van hoger beroep niet voor niets zal zijn. Wanneer u een ervaren cassatie advocaat in wilt schakelen, is het mogelijk Niels van Schaik in te schakelen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

mogelijkheden omtrent cassatie

Neem direct contact op

Maak een afspraak met ons via het onderstaande formulier
Contact opnemen

Back to Top
Enter your Infotext or Widgets here...