Verschil hoger beroep en cassatie

Verschil hoger beroep en cassatie


Wat is het verschil tussen hoger beroep en cassatie? Hieronder geven wij u zo duidelijk mogelijk weer wat het verschil is tussen een hoger beroep en ‘in cassatie gaan’. We zullen verder uitweiden over wat cassatie precies is, hoe een procedure verloopt en wat de eisen zijn om aan te voldoen. Zo komt u er achter wat cassatie betekent, wanneer cassatie mogelijk is en wat deze vorm van hoger beroep onderscheidt van een ‘normaal’ hoger beroep.

Het verschil tussen een hoger beroep en cassatie

Om een onderscheid te kunnen maken tussen een hoger beroep en cassatie, is het belangrijk meer te weten over cassatie. U spreekt bij deze laatste vorm van hoger beroep over ‘in cassatie gaan’. Dit is de laatste vorm van hoger beroep die u kunt aantekenen en kan plaatsvinden op het moment dat u het niet eens bent met de uitspraak van het hoger beroep. Dit beroep kunt u aantekenen bij het hoogst rechtsprekende orgaan van ons land; de Hoge Raad.

verschil hoger beroep en cassatie
wat is het verschil tussen hoger beroep en cassatie?

Regelgeving omtrent cassatie

Het verschil tussen hoger beroep en cassatie is onder andere dat u op het moment dat u in cassatie wilt gaan, verplicht bent u te laten ondersteunen door een advocaat, waar dit bij een normaal hoger beroep niet altijd het geval is.

Toch kunt u uw beroep in cassatie zelf instellen. U doet dit bij de griffie (secretariaat) van het gerechtshof. Dit moet binnen 14 dagen na een uitspraak gebeuren. Wanneer dit niet gebeurt, vervalt uw recht op hoger beroep en is de uitspraak van het gerechtshof definitief.

Wanneer u deze procedure wilt voortzetten, bent u verplicht u te laten ondersteunen door een advocaat. Deze heeft 60 dagen (kan afwijken) om de verplichte cassatieschriftuur in te dienen. Hierin staan uw middelen. Hierin staat waarom u in cassatie gaan en staan de middelen die zijn geformuleerd tegen de uitspraak van het gerechtshof.
Het verschil tussen een hoger beroep en cassatie is hierbij dat u bij een hoger beroep een herbeoordeling van de feiten kan laten plaatsvinden, waar dit niet het geval is wanneer u in cassatie gaat. In dit geval kan er slechts worden gekeken naar de toepassing van de wet en wordt er gekeken of de ‘lagere’ rechter haar uitspraak voldoende heeft onderbouwd.

Ondersteuning van een advocaat bij uw beroep in cassatie

Anders dan bij een hoger beroep wordt het u bij cassatie altijd aangeraden in zee te gaan met een gespecialiseerd cassatie advocaat. Cassatie brengt een aparte regelgeving met zich mee, waar een normale advocaat slechts basiskennis van heeft, maar niet geheel in thuis is. Een cassatie specialist weet u wel volledig te ondersteunen en zorgt er voor dat uw verzoek tot cassatie niet geheel wordt afgewezen.

Van Schaik | Van Elst | Van Dam Advocaten beschikt over haar eigen gespecialiseerde advocaat binnen deze tak van sport. Mr. N. van Schaik is al ruim 10 jaar werkzaam als advocaat, waar hij zich sinds 2009 heeft toegelegd op cassatiezaken- en herzieningsprocedures. Wilt u daarom advies over uw zaak en wilt u zich laten ondersteunen door een specialist in cassatie voor deze vorm van hoger beroep, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem direct contact op

Maak een afspraak met ons via het onderstaande formulier
Contact opnemen

Back to Top
Enter your Infotext or Widgets here...