Wat betekent cassatie?

Wat betekent cassatie?


Hieronder geven wij u zo duidelijk antwoord op de vraag ‘Wat betekent cassatie?’. Hierin komt onder andere naar voren wat cassatie is, hoe u deze vorm van hoger beroep in kunt stellen, wanneer u in cassatie kunt gaan, wat het verschil tussen cassatie en een hoger beroep is, wat de rol van een advocaat hierin is en ten slotte leggen wij kort uit hoe zo’n procedure doorloopt.

Wat betekent het begrip cassatie?

Om te achterhalen wat cassatie betekent, is het belangrijk te weten waar het begrip vandaan komt. Cassatie komt van het Latijnse woord ‘cassare’, wat verbrijzelen betekent. Dit heeft betrekking op de rol die de rechter van de Hoge Raad speelt in deze vorm van hoger beroep.
Wanneer u in cassatie gaat, betekent dit dat u beroep aantekent tegen de uitspraak van de rechtbank of het gerechtshof. U tekent deze vorm van hoger beroep aan bij het hoogst rechtssprekende orgaan van ons land; de Hoge Raad. Hierin dient u een verzoek in tot het opnieuw analyseren van bepaalde feiten. Zo kijkt de cassatierechter van de Hoge Raad onder andere naar de toepassing van de wet en de onderbouwing van de uitspraak van de lagere rechter. Het is hier niet mogelijk een herbeoordeling van de feiten te laten plaatsvinden.

wat betekent cassatie?

Van Schaik | Van Elst | Van Dam Advocaten

wat betekent het verschil tussen cassatie en hoger beroep?

Het cassatieproces

Op het moment dat u in cassatie gaat, betekent dit dat u gebruik maakt van uw ‘laatste’ juridische recht. Cassatie is de laatste vorm van hoger beroep die u kunt aantekenen. U heeft na een uitspraak 14 dagen om uw beroep in cassatie in te stellen, mits u tijdig op de hoogte bent gebracht van de datum van zitting. Indien dit niet het geval is, heeft u 14 dagen na het te horen krijgen van het arrest van het gerechtshof.

Ook uw cassatie advocaat heeft termijnen om zich aan te houden. Zo heeft hij 60 dagen om de verplichte cassatieschriftuur in de dienen (uitzonderingen mogelijk). In deze cassatieschriftuur formuleert hij de middelen van cassatie. Hierin staan opgestelde argumenten tegen de uitspraken van de lagere rechter.

Nadat uw cassatie advocaat de schriftuur heeft ingediend, gaat de procureur-generaal een rol spelen. Deze is een onafhankelijk adviseur van de Hoge Raad. Hij stelt een objectief advies op, op basis van de ingediende schriftuur. Dit wordt ook wel de conclusie genoemd.

Deze stap betekent voor de Hoge Raad dat zij arrest uit kunnen brengen. Hier zijn drie mogelijkheden. Allereerst kan het beroep gegrond worden verklaard. In dit geval wordt de zaak óf afgedaan door de Hoge Raad zelf, óf wordt deze teruggestuurd naar de lagere rechter. De tweede optie is het verwerpen van het beroep door de Hoge Raad. In dit geval blijft de uitspraak van de lagere rechter staan. Ten slotte kan het beroep als niet-ontvankelijk worden verklaard.

Wat betekent het voor u om u te laten ondersteunen door een cassatie advocaat?

Een cassatiezaak brengt een aparte regelgeving met zich mee. Het is dan ook aan te raden om u te laten ondersteunen door een specialist in cassatie. Een cassatie advocaat zorgt dat uw laatste juridische recht niet voor niets is geweest. Van Schaik | Van Elst | Van Dam Advocaten beschikt over haar eigen cassatie advocaat, Mr. N. Van Schaik. Hij is sinds 2007 werkzaam als advocaat, waarbij hij zich sinds 2009 heeft toegelegd op cassatiezaken en het procederen tegen de Hoge Raad. Daarbij is hij lid van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS).

Wilt u zich daarom laten ondersteunen door een ervaren cassatie specialist, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

wat is de mogelijkheid betreffende in cassatie gaan?

Neem direct contact op

Maak een afspraak met ons via het onderstaande formulier
Contact opnemen

Back to Top
Enter your Infotext or Widgets here...