In cassatie gaan na hoger beroep

In cassatie gaan na hoger beroep


Bij de meeste strafzaken kunt u in cassatie gaan na hoger beroep. Op het moment dat u in cassatie gaat, tekent u beroep aan bij de Hoge Raad; het hoogst rechtssprekende orgaan van ons land. Cassatie komt van de Latijnse term cassare, wat verbrijzelen betekent. De rechter kan in deze procedure beslissen dat het recht op niet correcte wijze is toegepast, waarna hij het eerdere vonnis zal vernietigen.

Wanneer u in cassatie gaat na een hoger beroep, is het niet mogelijk een (her)beoordeling van de feiten te laten plaatsvinden. De cassatie rechter kijkt slechts of de ‘lagere’ rechter de wet op correcte wijze heeft toegepast en zijn uitspraak voldoende heeft onderbouwd.

Hoe kunt u in cassatie gaan na een hoger beroep, wat is de regelgeving omtrent deze procedure en wat is de rol van een cassatie advocaat hierin? U leest het hieronder.

Hoe ga ik in cassatie na een hoger beroep?

U kunt in cassatie gaan na een hoger beroep op het moment dat u het niet eens bent met de uitspraak hiervan of de manier waarop het proces doorlopen is. In dit geval dient u het beroep in cassatie in te stellen bij de griffie (secretariaat) van het gerechtshof of de rechtbank waar uw zaak is behandeld.

Er is een bepaalde tijdslimiet om in cassatie te kunnen gaan. Na een uitspraak heeft u 14 dagen om deze vorm van hoger beroep aan te tekenen, mits u tijdig op de hoogte bent gebracht van het moment van zitten. Indien dit niet het geval is, bedraagt de limiet 14 dagen nadat u het arrest van het gerechtshof te horen hebt gekregen. Uw cassatie advocaat heeft bovendien (meestal) 60 dagen om de cassatieschriftuur in te dienen.

U bent echter niet de enige die in cassatie kan gaan na een hoger beroep. Het Openbaar Ministerie staat namelijk ook in haar recht om na een uitspraak deze vorm van hoger beroep in te stellen.

in cassatie gaan na hoger beroep
hulp bij in cassatie gaan na hoger beroep

Wanneer kan ik in cassatie gaan na een hoger beroep?

U kunt onder andere in cassatie gaan tegen een uitspraak van het gerechtshof op het moment dat:

  • Een wet of regel verkeerd toegepast is
  • De rechter een uitspraak niet genoeg heeft onderbouwd
  • Er onterecht een getuige niet gehoord is

Zo zijn er nog vele andere redenen te noemen om deze vorm van hoger beroep aan te tekenen.De kans bestaat echter dat dit verzoek wordt afgewezen op het moment dat er niet aan de eisen van de Hoge Raad voldaan is. Schakel daarom altijd een professioneel cassatie advocaat in, zodat uw laatste juridische redmiddel niet voor niets is ingezet. Van Schaik | Van Elst | Van Dam Advocaten, met in het bijzonder onze cassatie specialist Mr. van Schaik, is de aangewezen partij om deze procedure tot een goed einde te brengen.

In cassatie gaan na een hoger beroep met Van Schaik | Van Elst | Van Dam Advocaten

Ga de samenwerking aan met Van Schaik | Van Elst | Van Dam Advocaten, en in het bijzonder cassatie advocaat Niels van Schaik, wanneer in cassatie wilt gaan na een hoger beroep. Al ruim tien jaar ervaring in de advocatuur, en een toelegging op cassatiezaken sinds 2009, maakt dat Mr. van Schaik de aangewezen persoon is om uw laatste juridische redmiddel in goede banen te leiden. Veel van deze zaken worden afgewezen vanwege het niet voldoen aan de eisen – iets wat u niet zal gebeuren.

Schakel daarom Van Schaik | Van Elst | Van Dam Advocaten in voor al uw cassatiezaken. Wij voorzien u daarbij graag van meer informatie over de werkwijze van ons kantoor. Wilt u in cassatie gaan na een hoger beroep, neem dan contact met ons op.

Neem direct contact op

Maak een afspraak met ons via het onderstaande formulier
Contact opnemen

Back to Top
Enter your Infotext or Widgets here...